Składniki

Jesteś tutaj:

Składniki

  • Utrzymanie w obecnym kształcie zasad klasyfikacji złożonych substancji naturalnych botanicznego pochodzenia (MOCS) olejki eteryczne, ekstrakty roślinne, hydrolaty itp.
  • Decyzja Komisji o złożeniu dodatkowego mandatu do Komitetu Naukowego ds. Bezpieczeństwa Konsumentów (SCCS) przeprowadzenia dodatkowej oceny bezpieczeństwa salicylanu metylu dla dzieci z grupy wiekowej poniżej 6 lat, zgodnie z postulatami związku.
  • Silikony cykliczne – Polskajako jeden z dwóch krajów wstrzymała się od głosu podczas głosowania projektu rozporządzenia.
  • Oznakowanie alergenów zapachowych –utrzymanie dłuższych terminów przejściowych względem zaproponowanych pierwotnie przez Komisję (3 zamiast 2 lat na wprowadzanie do obrotu i 5 zamiast 3 lat na wycofanie z obrotu produktów niespełniających wymagań).
  • Przygotowanie polskiej wersji wytycznych Cosmetics Europe Guidelines on the “FragranceAllergens” Requirements – w celu wsparcia polskich firm we wdrożeniu rozszerzonej listy alergenów zapachowych na etykiecie.
  • Dostosowanie pierwotnie zaproponowanych zapisów przez Komisję dla Homosalate zapisów w rozporządzeniu do aktualnego stanu wiedzy w zakresie oceny składnika przez Komitet Naukowy ds. Bezpieczeństwa Konsumentów (SCCS)
  • Czasowe wstrzymanie przyjęcia zakazu stosowania koloidalnego srebra (nano) w produktach kosmetycznych i podjęcie szeregu działań na forum Komisji Europejskiej i Cosmetics Europe w celu wsparcia firmy członkowskiej w procesie obrony składnika.
  • Aktualizacja dokumentu technicznego Komisji Europejskiej ws. surowców konopnych zgodnie z postulatami związku przekazanymi Komisji.
  • Efektywna współpraca z polskimi władzami w zakresie zmian legislacyjnych dla składników – wielokrotne przypadki uwzględnienia postulatów związku w stanowisku Polski prezentowanym podczas Grup Roboczych Komisji Europejskiej.
  • Bieżący monitoring zmian legislacyjnych dla składników i wczesny system alertowania o zmianach.

Więcej informacji o naszych działaniach znajdą Państwo w sekcji Składniki